אופיר רון פוסטים

איך לנצח את הפסיכולוגיה?

כפי שעלה במאמרים האחרונים שהעלינו, בשנת 2022, אחרי שנים של גאות פיננסית, שרבים מאיתנו נהנו ממנה, השוק מתנהל בתנודתיות עצומה, התקשורת מסקרת ותמשיך לסקר בהרחבה כי החדשות הן דרמטיות, עדכניות ומעניינות את כולנו, וסיקור זה לא עוזר לקבל החלטות שקולות כמשקיעים לטווח הארוך.מדד s&p 500 האמריקאי הרוויח 350% בין השנים 2009 ל-2020, אך במהלך תקופה זו הוא ירד 17 פעמים מעל 5% ו-6 פעמים מעל 10%.
לכן חלק ניכר מהמשקיעים לא רק שלא ניצל את הרווח הגדול אלא הרוויח בשוליים וחלק אף הפסיד.

למה זה קורה?
פשוט כי אנשים בורחים בירידות, ואז מחכים עד שהשוק יתייצב ויעלה ומצטרפים בעליות ובסמוך לירידה הבאה…
עם תחילת הקורונה בין 20.2.20-20.3.20 ירד מדד s@p 500 ב 34% בחודש אחד!!! אבל החל מ 23.3 הוא טיפס ב 90%. כך למשל לקוח שהיו לו מיליון ש"ח ופרש מיד אחרי הירידות, נותר עם הפסד של 340 אלף ש"ח, בעוד זה שהתמיד הרוויח 560,000 ש"ח (פער של 900,000 ש"ח בין שני המשקיעים בתקופה קצרה של שנתיים).

השאלה שנשאלת היא למה התופעה הזו מתרחשת, למרות שכולנו יודעים שהבורסה בטווח הארוך עולה תמיד, ושום משבר גיאופוליטי לא השפיע עד כה יותר מחצי שנה. הסבר אחד הוא הירידות עצמן כי באופי שלנו אנחנו שונאים יותר להפסיד מאשר אוהבים להרוויח, ובעיקר כשמדובר בסכומים גבוהים (קלמן וטברסקי מצאו במחקרם שהיחס הוא 2.5, כלומר אנחנו שונאים להפסיד פי 2.5 מאשר אוהבים להרוויח).

ההסבר השני הוא הניסיון שלנו לנחש מה יקרה עם הקורונה, מתי המלחמה תסתיים, מתי ובכמה תעלה הריבית ובכמה זה ישפיע ועוד. הנסיון לנחש הוא פשוט כי אנחנו לא יכולים לקבל מצב של אי ודאות, ולכן אנחנו ממציאים לעצמנו סיפור, שבמקרה הטוב הוא משאלת לב אבל נועד לכישלון, כי אין יכולת לאף אחד מאיתנו לחזות את הדברים האלה.

פיטר לינץ שנחשב לגדול המשקיעים (הצליח להכות את השוק 14 שנים ברציפות עם תשואה ממוצעת של 29% בשנה) אומר שהרבה יותר משקיעים הפסידו כסף בניסיון לחזות את השוק, מאשר הפסידו בגלל הירידות בשוק. לנושא הפסיכולוגי ולהטיות שגורמות לנו לקבל החלטות שגויות ולהפסיד הרבה כסף נתייחס בפוסטים הבאים שיסתכמו בהמשך לכדי מאמר מקיף.

נשאלת השאלה כיצד ננצח את הפסיכולוגיה ונצליח למקסם את הרווחים לאורך השנים.

1.חשוב להשקיע לאורך זמן.
2.מומלץ לא להסתכל על ההשקעה כל יום(הסיכוי להפסד של מי שמסתכל כל יום גדול ב 90% מזה שמסתכל פעם בשנה).
3.לא לנסות לתזמן את השוק.פשוט להיות בשוק לאורך זמן באופן עקבי.
4.כדאי להשתמש במוצרים מותאמים שמפזרים את הסיכון.ככל שהסיכון מפוזר יותר התנודתיות קטנה והסיכוי שלנו להתמיד עולה.
5.חשוב להיעזר במומחה בתחום שידע להתאים את התוכנית המתאימה לי ולאישיות שלי ויעזור לי להתמיד במסלול לאורך השנים גם בתקופות מאתגרות כמו זו שהיתה עם תחילת הקורונה וזו שאנו מצויים בה עכשיו.
שיהיה לכולנו בהצלחה ונתראה במאמר הבא

אנא השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: